82-jarige Belgische crimineel met enkelband vrij

De 82-jarige Belgische topcrimineel Marcel H. is donderdag vervroegd vrijgelaten. Hij werd in 2010 veroordeeld tot vijftien jaar celstraf vanwege een gewelddadige overval in 1998. Hij komt nu vrij omdat hij voor zijn ernstig zieke vrouw mag zorgen. Hij moet wel een enkelband dragen.

Dat melden Belgische media donderdag. H. werd schuldig bevonden aan een overval op een geldtransport van Brinks die in 1998 in Borgworm plaatsvond. Daarbij kwamen twee koeriers om het leven. Hij werd van doodslag vrijgesproken.

Op verlof

De afgelopen jaren kreeg H. meerdere keren verlof, omdat hij een verzoek tot vrijlating had ingediend. Omdat die verloven goed verliepen, gaf het parket eerder al een gunstig advies voor het verzoek.

H.: ik ben onschuldig

H. wordt ‘de peetvader van de Luikse maffia’ genoemd. Hij zou leider zijn van een criminele organisatie, maar daarvoor werd hij niet veroordeeld. Wel werd hij vaker veroordeeld voor overvallen op geldtransporten.

Zelf zegt hij dat hij niets met de overval uit 1998 te maken heeft. Er loopt daarom onder meer een procedure bij het Europese Hof van Straatsburg. Bij zijn vrijlating benadrukte H. nog eens dat hij onschuldig is.