840k coke onderschept bij Curaçao

De Koninklijke Marine heeft afgelopen vrijdagavond een grote partij cocaïne onderschept in de Caraïbische Zee. Na de ontdekking van een go fast-bootje door patrouillevliegtuig Dash 8 van de kustwacht werd vanuit Marinebasis Parera op Curaçao een grote zoekoperatie opgezet. Hr. Ms. Van Amstel bevond zich op dat moment in de buurt van de go fast. Na een achtervolging werden 42 balen cocaïne in beslag genomen.

Bij de jacht op de go fast werd een Belgische Alouette-helikopter ingezet. Opvarenden van de smokkelboot gooiden ondertussen de drugsbalen overboord die werden opgepikt. Amerikaanse agenten aan boord van de Van Amstel telden 840 kilo. De go fast kon wegkomen.

In het Caraïbisch gebied werken verschillende landen samen in de strijd tegen drugssmokkel op zee in de zogeheten Operation Martillo (Hamer). De Joint Interagency Task Force South leidt deze operatie. De Nederlandse Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, brigadegeneraal der mariniers Dick Swijgman, is ondercommandant van deze JIATFS.