8493 moorden in eerste kwartaal in Mexico

Het moordcijfer in Mexico is het eerste kwartaal van dit jaar weer bijna 10% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal werden er van 1 januari tot en met 31 maart van dit jaar 8493 mensen om het leven gebracht.

Dat is een duizelingwekkend gemiddeld aantal moorden van 94 per dag. De meeste slachtoffers vielen in de deelstaat Guanajuato, in het midden van het land. In 2018 werden daar ook de meeste moorden gepleegd: 3290. Twee drugskartels strijden in die deelstaat om de macht. Het Jalisco-kartel, met aan het hoofd Mexico’s meest gezochte drugsbaas El Mencho, vecht daar een bloedige strijd tegen het Santa Rosa de Lima-kartel. Op 3 januari van dit jaar vielen er in Guanajuato 25 doden op 1 dag.

Machtsvacuüm

Deskundigen zeggen dat de relatief succesvolle strijd tegen de drugsbaronnen (verschillende drugsbazen zijn opgepakt) een keerzijde hebben. Door het wegvallen van de leiders ontstaan machtsvacuüms die resulteren in bloedige bende-oorlogen, die ook vaak intern in de organisaties worden uitgevochten.

Vorige week nog beweerde de Mexicaanse president López Obrador dat het aantal moorden in het eerste kwartaal van dit jaar was afgenomen.

Vorig jaar werd er een record aantal moorden gepleegd in Mexico: 33.341, een toename van 33% ten opzichte van 2017. Onder hen waren 861 vrouwelijke slachtoffers.

Nederland

Ter vergelijking: in Nederland werden er in het eerste kwartaal van dit jaar 24 mensen om het leven gebracht (inclusief de 4 slachtoffers die in Utrecht vielen bij de aanslag in de sneltram.)