8800 liter drugsgrondstof kwam uit China

In een loods in Tilburg zijn vrijdagochtend veertig vaten met daarin 8800 liter grondstoffen voor amfetamine en xtc gevonden. Een betrouwbare bron van Crimesite stelt dat de grondstoffen met een vrachtwagen uit China, via Polen naar Nederland zijn vervoerd. De huurder van de loods, een 42-jarige man, is aangehouden.

Foto: Michaël de Hoogh

De huurder is volgens de bron hoogstwaarschijnlijk een stroman. Het pand was net een paar weken open, nadat het door de gemeente een half jaar was gesloten. Dat gebeurde in september na de vondst van een wietkwekerij in het pand. Toen werd ook 6 duizend liter drugschemicaliën gevonden.

Twee miljoen euro

De politie viel vrijdagochtend rond half acht het pand binnen, nadat er een tip was binnengekomen. Daar werden, naast de grondstoffen voor de drugs, ook munitie en drie kilo amfetamine gevonden. Daarnaast zijn spullen voor een wietkwekerij gevonden.

De vaten bevatten de stof formamide. Daarmee kan zo’n 6 duizend kilo drugs worden gemaakt, met een straatwaarde van twee miljoen euro.

Afval in het riool

In de loods zou bovendien drugsafval in het riool zijn geloosd. De Omgevingsdienst ontdekte eerder al dat er vierhonderd liter formamide in het riool terecht is gekomen. Daardoor zou schade zijn ontstaan bij een pand in de omgeving.