9 jaar cel voor poging tot doodslag op drietal in Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag een 29-jarige man veroordeeld tot negen jaar celstraf voor een poging tot doodslag op drie personen in Den Haag op 25 juni 2019. De man schoot tijdens de avondspits op het kruispunt van de Rijswijkseweg en de Van Leeuwenhoekstraat twee keer met een vuurwapen. Niemand raakte gewond.

Kogel afgeketst

De schutter opende het vuur op één persoon, maar schoot mis waardoor één van de kogels afketste op het asfalt en het bestuurdersportier van een willekeurig passerende auto doorboorde. De kogel kwam uiteindelijk terecht op de bijrijdersstoel. De twee inzittenden bleven ongedeerd. De verdachte moet aan de bestuurder van de auto een schadevergoeding van 4.000 euro betalen.

Lagere straf dan eis

Van een poging tot doodslag op nog een vierde persoon wordt de man vrijgesproken omdat onvoldoende blijkt dat ook in de richting van die persoon is geschoten. Verder is de man vrijgesproken van poging tot moord omdat de rechtbank niet bewezen acht dat de man met voorbedachte rade heeft gehandeld. Dit leidt ertoe dat de rechtbank tot een lagere straf komt dan door het OM is geëist.

De man heeft zich tot op de zitting beroepen op zijn zwijgrecht. Het motief van de schietpartij blijft daarom onduidelijk.