9 jaar cel voor Satudarah-president

De 42-jarige Stephan P., president van het chapter Geleen van Satudarah, is vrijdag door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor het leiding geven aan een criminele organisatie. Ook werd hij schuldig bevonden aan verschillende afpersingen. P. heeft al een fors strafblad.

Volgens de rechtbank vormde Stephan P. samen met 5 anderen binnen het chapter Geleen een organisatie die verschillende misdrijven pleegde, waaronder mishandelingen, afpersingen en ontvoeringen. Ook maakten ze zich schuldig aan drugshandel en wietteelt.

Angst

In het clubhuis in Geleen werden leden van Satudarah, die zich niet aan de interne regels hielden, ter verantwoording geroepen. Geregeld ging dat gepaard met geweld. Ook niet-leden werden het slachtoffer. Personen die Satudarah in een slecht daglicht waagden te stellen of zouden benadelen, werden afgestraft. Zij werden thuis opgezocht, ernstig mishandeld en een boete of schuld van tienduizenden euro’s opgelegd. Sommigen durfden uit angst geen aangifte te doen of verklaringen af te leggen bij de politie. Verder bleek uit het politieonderzoek dat de organisatie belangen had in hennepteelt en gericht was op wapenbezit. In het clubhuis is zelfs een AK 47 aanwezig geweest waarmee ook werd geschoten.

Andere veroordelingen

Naast Stephan P. werden ook nog andere verdachten veroordeeld.

Paul S. (35 jaar) maakte 2 jaar deel uit van de criminele organisatie. Hij kreeg een gevangenisstraf van 7 jaar mede vanwege 2 afpersingen en verboden wapenbezit. Paul S. werd eerder veroordeeld voor geweld- en drugsdelicten. 

Dave E. (44 jaar) werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar. Hij nam gedurende 4,5 maand deel aan de criminele organisatie en is daarnaast schuldig bevonden aan twee afpersingen en het in bezit hebben van munitie. Hij werd in 2016 nog tot een gevangenisstraf veroordeeld wegens harddrugs. 

Anthony P. (37 jaar) nam 3 jaar deel aan het criminele samenwerkingsverband, pleegde twee afpersingen en overtrad de Opiumwet. Hij krijgt daarvoor een gevangenisstraf van 5 jaar. Op zijn strafblad staat een veroordeling voor poging doodslag en openlijke geweldpleging.

Emanuel P. (36) was 3 jaar lid van de criminele organisatie en betrokken bij 1 afpersing. Hij krijgt daarvoor een gevangenisstraf van 2,5 jaar. Hij werd eerder veroordeeld voor openlijke geweldpleging. 

Dirceu P. (35) was 2,5 jaar lid van de criminele organisatie en was betrokken bij 2 afpersingen. Hij heeft geen strafblad. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf op van 3,5 jaar.

Lagere straffen dan geëist

De gevangenisstraffen die de rechtbank heeft opgelegd, zijn lager dan het Openbaar Ministerie had geëist. Dit komt omdat de rechtbank niet alle feiten bewezen achtte. Zo vindt de rechtbank dat er geen bewijs is dat de criminele organisatie heeft witgewassen.