Twee keer zwanger in de tbs-kliniek

Bijna 90 procent van de vrouwen in tbs-klinieken vormen een risico voor hun kinderen. De kans bestaat dat ze hen iets aan doen of ze verwaarlozen de kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek naar vrouwen in tbs-klinieken en een uitzending van Nieuwsuur. In tbs-kliniek Veldzicht is een tbs'ser eind mei bevallen van een zoon.

Vrouwen krijgen veel minder vaak tbs dan mannen. In Nederland zijn ongeveer 140 vrouwen met tbs tegenover ongeveer 1800 mannen. Het aantal tbs-opleggingen aan vrouwen is wel stijgende. Vivienne de Vogel van de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek onderzocht hoe het 275 vrouwen is vergaan die de afgelopen 30 jaar tbs kregen opgelegd.

Dodelijke slachtoffers

Uit het onderzoek blijkt ook dat tbs-vrouwen vaker levensdelicten plegen en vaker dodelijke slachtoffers maken dan mannen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het doden van hun eigen kinderen. Ook stichten ze veel vaker brand dan mannen. Mannelijke tbs'ers plegen meer geweldsdelicten en zedendelicten. 

Mislukte behandeling

De vrouwen hebben vaak al decennia in de geestelijke gezondheidszorg doorgebracht, mannen hebben al een lang crimineel verleden voor ze tbs krijgen. 68 procent van de onderzochte vrouwen is met een eerdere behandeling gestopt of heeft een mislukte behandeling achter de rug. Bij mannen is dit 54 procent.

Stoornissen

Veel vaker dan mannen hebben vrouwen ook een persoonlijkheidsstoornis: 60 procent. In vergelijking met mannen lijden ze vaker aan depressies, eetstoornissen en posttraumatische stress-stoornissen. Wel zijn ze minder vaak narcistisch of antisociaal. Dat geldt overigens ook voor meisjes en vrouwen die in de gevangenis belanden.

Huiskamergroepen

Een vouw uit de tbs-kliniek Veldzicht heeft een kind gekregen van een medegedetineerde. Vrouwen en mannen wonen samen in zogenaamde huiskamergroepen: gemiddeld 2 vrouwen en 8 mannen per groep. Vrouwen komen in 3 van de 12 klinieken in Nederland terecht. In de Van der Hoeven Kliniek, Veldzicht en Oldenkotte. Zwangerschappen zijn niet te voorkomen. Tbs-klinieken mogen de vrouwen wettelijk niet dwingen om voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Justitie probeert vrouwen wel te overtuigen geen kinderen te nemen. 

Ander kind

De vrouw die nu een kind heeft baarde al eerder een kind. Ze werd zwanger in de kliniek Oldenkotte. Ze mocht toen onder voorwaarden de kliniek verlaten en samen met haar man, inmiddels een ex-tbs'er en kind gaan wonen. Als ze de voorwaarden zou schenden, moest ze opnieuw naar de kliniek. Uiteindelijk belandde het kind bij de schoonouders.

Toezicht

De vrouw wil nu een manier vinden om samen met haar kind te zijn. De relatie met vader John was even verbroken. Hij is inmiddels voorwaardelijk vrij en heeft alvast een kinderkamertje ingericht omdat hij zijn kind bij zich wil hebben. Maar de Raad voor de Kinderbescherming heeft de jongen onder toezicht geplaatst. Hij woont bij een pleeggezin. Aizza en John hebben het inmiddels weer bijgelegd en hebben een bezoekregeling.