920 banen verdwijnen in gevangenis

Omdat in de komende vijf jaar minder cellen nodig zijn, gaat het kabinet nog eens 180 banen in het gevangeniswezen schrappen. Dat schrijft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer. Eerder kondigde het kabinet al bezuinigingen aan waarbij ook honderden banen zouden verdwijnen; in totaal worden 920 voltijdsbanen geschrapt. Critici denken dat het tot gevaarlijke situaties in gevangenissen kan leiden.

Teeven kondigde vrijdag verschillende maatregelen aan. Hij wil minder elektronische enkelbanden gaan gebruiken en 300 cellen als 'reservecapaciteit' inzetten. Daardoor is het niet nodig om meer gevangenissen te sluiten, maar er moeten wel extra banen worden geschrapt.

Mogelijk acties van personeel

Vakbond Abvakabo stelt tegenover De Telegraaf dat er eerder al een fors aantal werknemers van gevangenissen is ontslagen. Daardoor zou het niet meer goed mogelijk zijn om criminelen goed te begeleiden, waardoor de kans groter is dat ze weer terugvallen in crimineel gedrag.

'De werkdruk bij het uitvoerende personeel is nu al zo hoog dat het gevaarlijke situaties in de gevangenissen oplevert', aldus een onderhandelaar van Abvakabo. 'Deze problemen zijn nog niet opgelost en zullen straks alleen maar erger worden.'

De vakbond zegt te overwegen om actie te gaan voeren. 'Medewerkers zijn het gerotzooi van Teeven zat en denken na over mogelijke acties.' De mogelijke acties worden dinsdag besproken.

Lees ook:

'Spanningen in gevangenissen door bezuinigingen'

Gevangenisregime in strijd met de wet

Toch extra bezuinigingen op gevangenissen