27 misdaadverhalen in Moordboek

Onlangs verscheen ‘Moordboek. Een inkijk in de wereld van een misdaadjournalist’, geschreven door Joost van der Wegen. Het boek is vooral een terugblik op zaken waarover Van der Wegen eerder heeft gepubliceerd, zoals de moord op Joanne Yeates, de driedubbele Purmerlandse moordzaak en de Chinese maffia. 

In totaal bevat het boek 27 verhalen, ondergebracht in 3 categorieën: Moord & doodslag, Overvallen & berovingen en Misdadigers & maffia. Sommige zaken zijn bekend, zoals de moord op Corina Bolhaar in 1984 in Amsterdam, waarvoor de voormalig Hells Angel Louis Hagemann tot levenslang is veroordeeld. Over een Rotterdamse verkrachtingszaak verscheen 2 jaar geleden het huiveringwekkende boek ‘Over de rand‘, geschreven door het slachtoffer. Het verhaal over de dader, Richard P., is ook in Moordboek terug te vinden in ‘Een tbs-er voor het hekje’. In die zin dekt de titel niet helemaal de lading van het boek. Er komen ook zaken in voor waarin geen sprake is van moord of doodslag.

Moordenaar vermoord

Andere zaken die in het boek zijn opgenomen, zijn relatief minder bekend. Zoals de moord op Dries Orré. Zijn begraven, stoffelijk overschot werd gevonden in de buurt van de A10 in Amsterdam-Noord. Orré, ooit winnaar van de titel ‘Beste glazenwasser van Amsterdam’, was vermoord door zijn halfbroer en een vriend van hem, zo bleek later uit politieonderzoek. Orré zelf had in 1996 de 27-jarige Dorinda Despotovic doodgeschoten.

Geboeid

De verschillende verhalen, over het algemeen over wat oudere zaken, lezen makkelijk weg door de vlotte schrijfstijl van de auteur. Wat ook goed werkt is dat de schrijver zelf ook vaak terug te vinden is in de verhalen. Dat persoonlijke element zorgt er ook voor dat je geboeid blijft lezen.

Jammer

Toch kent het boek ook een aantal nadelen. Ronduit jammer is dat de schrijver oudere artikelen niet heeft geactualiseerd. Daardoor gaat het in het eerste verhaal van het boek al mis. Over een dubbele moord in Spijkenisse in 2006 schrijft Van der Wegen: ‘Hoewel het politieonderzoek nog steeds niet is afgerond…’ De 2 daders, Tamer K. en Saïd K. werden 6 jaar geleden in hoger beroep veroordeeld tot 21 en 18 jaar cel. Zo zijn er meer voorbeelden te vinden. Over de moord op garagehouder Rick Haster in februari 2008 staat dat het hoger beroep in de zaak nog volgt. Martin M. en Kenneth C. werden in 2009 in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar cel.

Vincent T.

En in sommige verhalen lijkt het er op dat deze zijn samengesteld uit verschillende artikelen. Zo worden in het artikel ‘Wat bezielde Vincent T.’ de voormalige rechercheurs Dick Gosewehr en Harrie Timmermans 2 keer nogal uitvoerig geïntroduceerd. Het verhaal gaat over de moord op de Britse Joanne Yeates in Bristol, die de gemoederen in Engeland enorm heeft bezig gehouden. Van der Wegen beschrijft mooi hoe Vincent T. in de Old Bailey tot verbazing van de aanwezigen schuld bekent.