‘Wapenwedloop tussen ramkrakers en politie’

Criminoloog Cyrille Fijnaut maakt zich zorgen over het toenemende geweld door ramkrakers. Dit naar aanleiding van de ‘ploframkraak’ met een vrachtwagen in Gramsbergen zaterdagochtend.

Verschijnsel

Het was de gevel van een pand dat enorme schade opliep, nadat explosieven én een zware vrachtwagen waren ingezet om een pinautomaat te kraken. In het Algemeen Dagblad verklaart criminoloog Cyrille Fijnaut dit verschijnsel al jaren te volgen, maar dit ‘nog nooit te hebben gezien’.

Wapenwedloop

Fijnaut deed in opdracht van de overheid vorig jaar onderzoek naar onder meer deze vorm van criminaliteit. ‘Dit is het begin van een nieuw escalatieproces’, denkt hij. ‘Je kunt ook zeggen: een wapenwedloop tussen het topsegment van de ramkrakers aan de ene kant en het bankwezen en politie en justitie aan de andere kant.’

Ploframkraak

Het pand in Gramsbergen, waar een zogenaamde ‘ploframkraak’ plaatsvond, stortte zelfs half in. In het pand was een kinderdagverblijf gevestigd. Het vastgoed is eigendom van de voormalige profschaatser Erik Hulzebosch. Door de ravage kon niet meteen worden vastgesteld, of de overvallers ook geld hebben weggenomen.

Lees hier meer

Ravage door ramkraak met vrachtwagen (VIDEO)