Alicante wietschuur coffeeshops

De provincie Alicante aan de Spaanse oostkust is de laatste jaren bezig een belangrijk productiegebied te worden voor marihuana die in Nederlandse coffeeshops wordt verkocht. Dat schrijven Spaanse media op grond van informatie van de Guardia Civil. Er komt minder Marokkaanse hasj door Spanje maar er zijn steeds meer wietplantages, die vooral door Nederlanders worden opgezet. 

Caravans

Volgens de Guardia Civil maken de wiettelers gebruik van het feit dat er meer dan 15.000 Nederlanders rond Alicante zijn gevestigd, los van de tienduizenden vakantiegangers er het gehele jaar komen.Om de wiet richting Frankrijk en Nederland te smokkelen gaan de transporten ook per caravan of in auto's van "vakantiegangers".

Beestachtig

De Guardia Civil wil geen precieze gegevens naar buiten brengen over de 'beestachtige' winstgevendheid van de wietplantages in het gebied om geen aanzuigende werking te creeëren. Er zijn dit jaar jaar alleen in de provincie Alicante duizenden wietplanten vernietigd en verschillende Nederlanders aangehouden. Overigens proberen pro-cannabis activisten in het gebied legale teelt voor consumenten te stimuleren. De Spaanse politie handhaaft nauwelijks het verbod op openbaar gebruik van hasj en wiet door individuele gebruikers.