A73-verdachten op vrije voeten

De twee verdachten in de A73-moordzaak, Martien en Toon R. zijn dinsdag op vrije voeten gesteld door het gerechtshof in Arnhem. De twee worden verdacht van de moord op Ossenaar Hans van Geenen op de snelweg A73 op 10 september 2008. De auto van het slachtoffer werd doorzeefd met kogels. Het hof heeft besloten de voorlopige hechtenis op te heffen.

 

 

Door Michael de Hoogh.

Het gerechtshof vindt dat de ernstige bezwaren en gronden voor de voorlopige hechtenis niet langer bestaan. De twee mannen zitten al vast sinds 21 april 2009 en zeggen allebei dat ze niets te maken hebben met de moord op Hans van Geenen.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers, van verdachte Martien R., is verheugd met het nieuws. ‘Je weet het nooit met dit soort strafzaken, maar het was duidelijk dat er geen belastend bewijs was tegen de verdachten. Je mag er nu wel vanuit gaan dat ze worden vrijgesproken’, aldus de advocaat. Hij heeft zijn client nog niet gesproken. ‘Misschien weten ze het zelf nog niet eens, want de fax moet van het hof nog naar het huis van bewaring’, zegt Kuijpers.

Wellicht houdt het hof nu rekening met een ander scenario in deze zaak. Vorige week werden er nog vier getuigen gehoord door het hof en daar kwam onder meer een ‘spook-sms’je’ ter sprake.  

Advocaat Jan Boone is opgetogen en loopt al op een vrijspraak vooruit: ‘Dit maak je zelden mee, dit zijn geen kleine uitspraken. Het bewijs was veel te zwak. Het Openbaar Ministerie had een doelredenering. De rechtbank heeft in eerste aanleg veel te weinig onderzoek gedaan.’   

Van Geenen werd samen met een vriend beschoten op de snelweg A73 bij Nijmegen toen zij van het casino in Venlo kwamen. De vriend overleefde de aanslag wel, maar Van Geenen dus niet. De rechtbank veroordeelde de twee hoofdverdachten tot 20 en 23 jaar cel.   

Op 18 september 2012 zal het hof einduitspraak doen in de zaken tegen beide verdachten die ook nog van andere strafbare feiten, waaronder betrokkenheid bij de teelt van hennep, worden verdacht. Daarnaast zal het hof op die datum uitspraak doen in de zaken van vijf medeverdachten. Deze verdachten wordt onder meer betrokkenheid bij de teelt van hennep en witwassen van crimineel geld verweten.

Alles over A73-moordzaak.