Aangevochten docu over moordzaak op tv

Een documentaire over twee moordverdachten, die justitie eerder probeerde tegen te houden, zal in april op televisie te zien zijn. In maart komt de rechter tot een uitspraak in de zaak.

Drievoudige moord

Documentairemakers Maria Kok en Meral Uslu volgden de strafzaak tegen Amilson en Marcos R., die worden verdacht van drievoudige moord. Zij brachten in 2012 Berend Smit uit Dwingeloo (zie foto) om het leven, en een jaar later het echtpaar Veenendaal uit Exloo. De twee daders kregen hiervoor 30 jaar gevangenisstraf opgelegd, terwijl het Openbaar Ministerie (OM) levenslang had geëist.

De twee documentairemakers kregen voor het filmen toestemming van de verdachten, de advocaten, de rechtbank en het Openbaar Ministerie. Ze volgde de twee broers ook toen ze werden geobserveerd in de gevangenis in Vught.

Bezwaar

Het OM-Noord Nederland trok vlak voor de inhoudelijke behandeling van het proces de samenwerking in, nadat nabestaanden bezwaar bleken te hebben. Ze vroegen de filmers de beelden van het overleg over de zaak tussen de officieren, en het onderzoeksteam in de zaak niet te gebruiken. Kok en Uslu weigerden dit, omdat ze juist beide kanten van de zaak wilden belichten. Het OM spande toen een kort geding aan, dat ze verloor.

Voorvertoning

Omdat het hoger beroep in de zaak veel langer duurt dan verwacht, omdat het Hof onderzoek wilde laten uitvoeren naar de vraag of er sprake was van moord of doodslag, zal de uitzending pas in april te zien zijn. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. Er zal wel eerst een voorvertoning zijn van de film ‘De zaak gebroeders R.’ voor nabestaanden en andere betrokkenen. De film wordt vervolgens op 9 april door KRO-NCRV uitgezonden, om 9 uur, bij 2DOC, op NPO2.