Aangifte cybercrime voortaan per chatbot (VIDEO)

Aangiftes van misdrijven zoals een blokkade door gijzelsoftware, hacking of helpdeskfraude kunnen burgers nu doen in een chat met “Wout” – de chatbot van de politie. Het is een proef die tot en met november loopt.

Volgens de politie is gebleken dat burgers graag op een andere manier in contact willen komen met de politie dan alleen via telefoon of op een politiebureau. Voor relatief eenvoudige zaken willen mensen gemakkelijk en snel een melding doorgeven. Zeker bij incidenten op het gebied van cybercrime blijkt dat mensen soms wat terughoudend zijn om te melden. Maar de politie wil dit soort meldingen wel graag hebben om goed onderzoek te kunnen doen. Wout moet de drempel om een melding te doen verlagen.

De chatbot is een “agent in opleiding” omdat hij op kunstmatige intelligentie werkt. Hoe meer meldingen hij krijgt hoe beter hij zal gaan functioneren.

De proef loopt tot en met november, een eerdere proef met een chatbot over meldingen van vuurwerkoverlast in Hengelo verliep positief. Wout is in de proefperiode hier bereikbaar. Menselijk contact blijft ook altijd mogelijk, aldus de politie.

De politie maakte een filmpje (de muziek kan ook uit):