Aangifte doen in andere plaats nog steeds lastig

Door de samenvoeging van de politiekorpsen tot de Nationale Politie is aangifte doen flink lastiger geworden. Met de komst van de Nationale Politie is het mogelijk geworden om aangifte te doen in een andere plaats dan waar het voorval zich heeft voorgedaan, maar dat blijkt erg tijdrovend te zijn.

Dat meldt het AD. Als een de portemonnee van een Rotterdammer bijvoorbeeld in Maastricht is gerold, kan hij in zijn woonplaats aangifte doen. Maar omdat de ICT-systemen nog niet op elkaar aansluiten, moet de aangifte worden geprint en per post worden opgestuurd naar de politie van de regio waar het delict is gepleegd.

Als de aangifte daar is aangekomen, moet die opnieuw worden ingetikt op de computer van de politieregio die de zaak behandeld. Aangifte doen in een andere regio zorgt daardoor niet alleen voor lange wachttijden, maar ook voor 'onnodig werk' voor agenten, aldus Inspectie Veiligheid en Justitie in het AD.

De inspectie vindt de computersystemen van de politie sowieso gebrekkig; er zouden weinig verbeteringen zijn doorgevoerd sinds de reorganisatie van de politie die anderhalf jaar geleden begon.