Aangifte meineed tegen politie-liaison (UPDATE)

Tijdens een verhoor van een voormalige politieliaison in Turkije, voor de raadsheer-commissaris onder ede, is aangifte van meineed gedaan. Dat heeft advocaat Jos Rijser desgevraagd bevestigd aan Crimesite

Door @Wim van de Pol

Het verhoor vond plaats in de zogeheten Benoit-zaak, over een onderzoek naar heroïnesmokkel vanuit Turkije die leidde tot een inbeslagname van 300 kilo heroïne op 4 februari 2005 in Helmond. Het is een voor de overheid zeer gevoelige zaak, waarin verschillende hoge ambtenaren en een minister mogelijk onwaar hebben verklaard.

Na een slepende procedure veegde rechtbank Rotterdam in 2012 de zaak van tafel omdat de Nederlandse politieliaison in Turkije zich leek te hebben ingelaten met een criminele burgerinfiltrant, een illegale opsporingsmethode.

Betrouwbaar

Het gerechtshof oordeelde later dat de betreffende liaison toch wel te vertrouwen was en dat er geen burgerinfiltrant was ingezet. Het hof verwees de zaak terug naar de rechtbank. Bij het gerechtshof is de politieliaison meerdere malen onder ede gehoord. Tijdens een verhoor in februari 2013 antwoordde hij op de vraag of hij een persoon – waarvan de advocaten vermoedden dat hij een criminele burgerinfiltrant was – kende antwoordde de agent eerst ‘nee’. Maar na een schorsing leek hij daarop weer terug te komen. Afgelopen week heeft advocaat Rijser pas aangifte gedaan, in de aanloop naar een nieuw proces bij de rechtbank waar de liaison waarschijnlijk nogmaals moet worden gehoord.

Advocaat Rijser:

Ik heb aangifte van meineed gedaan omdat het hof de zaak over heeft laten doen door de rechtbank omdat deze functionaris volgens het gerechtshof zo betrouwbaar zou zijn. Uit dit verhoor bleek nu andermaal dat dit maar zeer de vraag is, om het zacht te zeggen.

De advocaten in de zaak vermoeden dat de politieliaison de infiltrant samen met de Turkse politie runde en hem een aantal keer vrij heroïne liet doorvoeren.

Op 24 mei is er een regiezitting in de zaak. De verdachten zijn allang op vrije voeten.

Zie ook:

De AIVD en de Turkse infiltratiezaak

Hoofdofficier en minister logen

Meer over Turkse infiltratietrajecten:

De Amsterdamse heroinelijn