Aangifte Peter la S. om lek

De advocaat van Peter la S., kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, heeft aangifte gedaan van schending van ambtsgeheim. Hij wil dat de Rijksrecherche onderzoek doet naar het lekken van informatie over de geheime deal tussen La S. en het Openbaar Ministerie. De NOS wist gisteren te citeren uit afspraken die zijn gemaakt over de vergoedingen die La S. krijgt in ruil voor zijn verklaringen over onderwereldmoorden.

De NOS meldde gisteren dat Peter la S. voor zijn verklaringen 1,4 miljoen euro van het Openbaar Ministerie zou ontvangen.

Het Openbaar Ministerie heeft in een reactie gezegd dat het bedrag van 1,4 miljoen euro niet gezien kan worden als een beloning, maar als een ‘financiële voorziening’ om een nieuw bestaan op te bouwen.

Volgens de NOS heeft La S. in november 2010 ook een schadevergoeding van 2,3 miljoen euro geëist voor ‘gederfde levensvreugde’.

Justitie sloot in 2007 een akkoord met La S. Het Openbaar Ministerie beloofde minder zware straf te eisen in ruil voor zijn verklaringen. Dit jaar doet de rechtbank van Amsterdam waarschijnlijk uitspraak in de Passage-zaak.

Donderdag om 13.00 zal de rechtbank advocaten de gelegenheid geven vragen over de uitgelekte informatie te stellen aan het Openbaar Ministerie.