Aangifte tegen Haico Endstra om moordaanslag


Er is aangifte gedaan tegen vastgoedhandelaar Haico Endstra wegens de moordaanslag in 1999 op voormalig xtc-handelaar Ronald van Essen (62, foto). De advocaat van Van Essen schrijft over over informatie te beschikken waaruit zou blijken dat de broers Willem en Haico Endstra de aanslag op Van Essen hebben laten uitvoeren.

Door Wim van de Pol

In de aangifte van 28 oktober, die Crimesite heeft ingezien, staat dat advocaat Peter Schouten een dossier heeft samengesteld over de zaak. Er heeft zich ‘een getuige X’ gemeld die opdrachtgevers en uitvoerders zou kunnen ‘duiden’. Volgens de advocaat heeft de getuige informatie dat Willem en Haico Endstra zelf de opdrachtgevers waren van de aanslag. Haico Endstra leidt nu de bedrijven die het vastgoed van zijn in 2004 geliquideerde broer in eigendom hebben.

Hersenletsel

Op Tweede Kerstdag 1999 verwondde een onbekende Ronald van Essen met een vuurwapen aan de achterzijde van hoofd en rug terwijl deze in zijn auto voor zijn huis aan de Amsterdamse Minervalaan zat te bellen. Van Essen raakte zwaar invalide en moet sindsdien in een rolstoel door het leven. Hij heeft hersenletsel en heeft blijvend verpleging nodig. Hij is ook geestelijk gehandicapt.

40 miljoen

Van Essen zegt dat de aanslag plaatsvond kort na zijn eerste verlof uit detentie en kort voordat zijn voorlopige invrijheidstelling inging. Het was ook niet lang nadat hij aan Willem Endstra (foto rechts) de eis had gesteld dat hij zijn bij Endstra ondergebrachte gelden ter waarde van (omgerekend) ongeveer 40 miljoen euro terug wilde ontvangen. Endstra zou aan Van Essen hebben beloofd dat hij op 7 januari 2000 een deel van de vorderingen zou gaan voldoen, enkele weken daarvoor vond de aanslag op zijn leven plaats. Van Essen had zijn geld verdiend met de productie en verkoop van xtc pillen, tussen 1989 en 1991, in een groepering die gigantische winsten maakte. Xtc-pillen waren nieuw en gingen voor veel meer geld van de hand dan nu.

‘Onvoldoende onderzoek’

In de aangifte maakt Schouten naast de “getuige X” melding van verschillende andere personen die over de kwestie hebben verklaard. Endstra’s neef Arnold Endstra verklaarde tegenover de recherche dat Willem Endstra liquidaties ‘financierde’. Ook Willem Holleeder heeft volgens Schouten verklaringen afgelegd die relevant zijn voor de kwestie. De gezusters Holleeder hebben in hun verklaringen gesuggereerd dat Holleeder te maken heeft gehad met de aanslag op Van Essen. Peter Schouten schrijft dat de weduwe van Sam Klepper heeft gesuggereerd dat er ook betrokkenheid van Endstra was.

De Joegoslaaf Milos P. (alias Bato of Bilder) is vrijgesproken van het uitvoeren van de aanslag. Schouten stelt dat de politie en justitie onvoldoende onderzoek hebben gedaan naar de achtergrond en opdrachtgevers van de aanslag.

Angst

In de aangifte staat dat de geestelijke en lichamelijke toestand de oorzaak ervan zijn dat Van Essen niet eerder aangifte heeft gedaan. Ook zou Van Essen vele jaren in angst hebben geleefd. Uit de aangifte:

Door het hersenletsel was cliënt ook niet in staat de angst te overwinnen dat hij niet alsnog zou worden geliquideerd indien hij aangifte van de moordaanslag zou doen en zou volharden in het terugvragen van de aan Endstra ter beschikking gestelde miljoenen.

Getuigenverhoor

De erven Endstra en hun bedrijven sloten onlangs een deal met de Nederlandse staat over een minnelijke regeling van 40 miljoen euro, over het vermogen van het bedrijf dat met misdaadgeld zou zijn gefinancierd.

Ronald van Essen is van plan middels een civiele procedure en een openbaar getuigenverhoor onder ede zijn gelden bij de erven van Endstra op te gaan eisen, aldus zijn advocaat.

Zie eerdere berichten over de zaak:

‘Liquidatieopdracht kwam mogelijk van Endstra’

Claim van oud-xtc-handelaar op Endstra-vermogen (UPDATE)