Aangifte tegen kroongetuige Peter la S.

Drie verdachten in het Amsterdamse liquidatieproces hebben aangifte gedaan tegen kroongetuige Peter la S. Dino Soerel, Ali A. en Sjaak B., zeggen dat La S. in 2002 de drugshandelaar Gerrie Bethlehem heeft doodgeschoten in een loods bij IJsselstein. De schietpartij zou het gevolg zijn geweest van een uit de hand gelopen gijzeling die weer het gevolg zou zijn van een mislukte transactie met Spaanse hasjhandelaren. Enige weken geleden heeft de rechtbank van Amsterdam geweigerd het politiedossier naar de moord op Gerrie Bethlehem in te zien.

Daarmee zou volgens de advocaten van de aangevers vast te stellen zijn of de beweringen van La S. over de moord op Bethlehem kloppen en of er een verdenking richting La S. is geweest.

Vorig jaar hebben twee anonieme getuigen van de verdediging verteld dat La S. hen heeft gezegd Bethlehem te hebben vermoord. Verdachte Jesse R. heeft gezegd erbij aanwezig geweest te zijn dat La S. Bethlehem doodschoot.

Als La S. zijn rol bij een moord heeft verzwegen zou dat mogelijk het einde betekenen van zijn contract als kroongetuige omdat hij verplicht is alle openheid te geven over zijn rol bij levensdelicten. En in ieder geval zou dat zijn betrouwbaarheid als getuige sterk reduceren.

Advocaat Benedicte Ficq van Dino Soerel zegt dat mocht het Openbaar Ministerie besluiten geen vervolging in te stellen tegen La S. een artikel 12 procedure bij het gerechtshof – om vervolging af te dwingen – in de rede ligt.

Het lichaam van Bethlehem werd in het voorjaar van 2002 in het Amsterdam-Rijnkanaal gevonden, tussen Loenen en Nigtevecht. Zie voor meer informatie:

Komt La S. voor in dossier Bethelem?

Bethlehem moest dood om de hasj

Stoffelijk overschot in het kanaal