Aangiftes tegen SG ministerie van Justitie

Twee mannen uit Turkije hebben bij het landelijk parket van het Openbaar Ministerie aangifte gedaan tegen secretaris-generaal Joris Demmink van het ministerie van Justitie. Ze beschuldigen Demmink ervan hen te hebben verkracht toen zij minderjarig waren. Ze zeggen door een Turkse politieman te zijn geronseld en in dure hotels door Demmink te zijn misbruikt, in Istanbul, Edirne en Bodrum. Eén van de twee mannen is inmiddels door de zedenrechercheurs in Nederland gehoord. 

Door Wim van de Pol.

Het landelijk parket heeft de zaak voorgelegd aan een speciale commissie die advies geeft aan het Openbaar Ministerie over zedenzaken. Rechercheurs van de Criminele Inlichtingeneenheid van de Rijksrecherche hebben het afgelopen half jaar onderzoek gedaan naar de zaak.

De twee mannen, Mustafa Y. en Osman B., zijn voor het eerst in 2007 met hun aanklacht tegen Demmink naar buiten gekomen. Zij vertelden hun ervaringen in interviews met de Turkse onderzoeksjournalist Burhan Kazmali. Tegenover een Turkse advocaat in Istanbul hebben zij later hun verhaal verteld hoe zij als kinderen door Demmink zijn misbruikt, verkracht en gepenetreerd.

Eén van de jongens zegt in een voertuig van het Nederlands consulaat in Istanbul te zijn vervoerd. 

Y. heeft als eerste bij het landelijk parket in Rotterdam aangifte gedaan van het seksueel misbruik, in september 2008. Op deze aangifte is geen politieonderzoek gestart.

Daarop is de oud-chef van de Criminele Inlichtingendienst Kennemerland, Klaas Langendoen op verzoek van de Nederlandse advocate Adèle van der Plas, naar Turkije gereisd om op 12 en 13 december 2009 de verklaringen van beide Turkse mannen op video vast te leggen.

Een half jaar later, op 25 mei 2010, hebben Mustafa en Osman officieel (opnieuw) aangifte gedaan bij de Nederlandse autoriteiten. Osman B. heeft begin dit jaar zijn aangifte tegen Demmink toegelicht bij de zedenpolitie.

Mustafa Y. zegt in Turkije bedreigd en mishandeld te zijn en durft nog geen aangifte te doen. Nadat Y. heeft gesproken met de Turkse journalst en advocaat is hij door onbekenden onder meer in zijn tong gesneden. Nadien is hij enige tijd ondergedoken geweest.

Inmiddels heeft zich nog een derde Turkse man gemeld die zegt als kind door Demmink misbruikt te zijn. Hij staat op het punt naar Nederland te komen om eveneens aangifte te doen, aldus Adèle van der Plas, die optreedt als advocaat van de jongens.

Het landelijk parket beschikt over gedetailleerde verklaringen van een Turkse politieman die als beveiliger optrad voor Joris Demmink. Deze Mehmet Korkmaz zegt indertijd straatkinderen te hebben opgepikt en met Demmink in contact te hebben gebracht.

De directeur voorlichting van het ministerie van Justitie ontkende in 2007 dat secretaris-generaal Demmink in de jaren negentig in Turkije is geweest. Ze zei dat naar aanleiding van berichten in Turkse media dat Demmink op een feest in Bodrum door de politie zou zijn betrapt in aanwezigheid van minderjarigen. 

Volgens die berichten zou Demmink hierop zijn gechanteerd door kringen binnen de Turkse overheid om zijn invloed aan te wenden om Hüseyin Baybasin te laten vervolgen in Nederland.

Baybasin is in 2002 tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld, voor uitlokking van liquidatie.

Baybasin heeft afgelopen vrijdag een tweede aangifte tegen zowel Demmink als toenmalig officier van justitie Hugo Hillenaar ingediend, in verband met wederrechtelijke vervolging.  

Zie meer op de site van de Bakker-Schut Stichting.