Aanhouding in zaak Steenwijkse gruwelmoord (UPDATE)

Er is een vrouw aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Halil Erol (34) uit Steenwijk, in 2010. De politie zegt vrijdag een 39-jarige vrouw uit Groningen te hebben opgepakt.

Lichaamdelen

De auto van Erol is op 8 maart 2010 brandend in Haren zonder kentekenplaten aangetroffen. Verschillende lichaamsdelen zijn tussen juni 2010 en januari 2013 in natuurgebieden gevonden. Er moeten nog andere lichaamsdelen elders zijn verstopt die nog niet gevonden zijn.

Op dinsdag 22 juni 2010 werden de ledematen van Halil Erol gevonden in de Steenwijker Aa in Eesveen, net buiten Steenwijk. DNA onderzoek wees uit dat het lichaamsdelen betroffen van Halil Erol. De ledematen waren verpakt in een zandkleurige, polyester zak. Deze zak, die oogt als canvas, heeft een afmeting van 53 x 115 cm en een klep met klittenband sluiting. Over de lengte van deze zak loopt in het midden een stiknaad. De herkomst van deze zak is tot op de dag van vandaag niet vastgesteld.

Wanneperveen

Op donderdag 31 januari 2013 vonden twee wandelaars menselijke resten in het natuurgebied De Kiersche Wijde aan de Zandweg in Wanneperveen. DNA onderzoek door het NFI wees uit dat de gevonden romp, die er toen al langere tijd moeten hebben gelegen, Halil Erol toebehoorde. Bij de resten wordt eenzelfde soort polyester zak gevonden waar de eerder gevonden ledematen in waren verpakt. Ook vindt de politie resten van een grotendeels vergaan judopak van met merk Matsuru.

Nieuwe informatie

De politie zegt dat er ‘nieuwe informatie’ is binnengekomen die heeft geleid tot heropening van het onderzoek, eerder in 2017. Er werken sindsdien 25 rechercheurs aan het onderzoek. Halil Erol was ondernemer, vader van twee dochters en had geen criminele achtergrond.

Vriendin

Op de laatste dag dat hij is gezien was Erol in Meppel bij een vriendin van zijn ex. Die avond zou hij bij zijn ex-vrouw geweest zijn om zijn laptop, die zijn oudste dochter van hem had geleend, weer op te halen. Rond middernacht verliet hij met deze laptop de woning van zijn ex-vrouw. De Telegraaf verwijst naar ‘bronnen rond het onderzoek’ die zeggen dat de verdachte een vrouw met Turkse achtergrond is, uit de familie van de ex-vriendin van Halil.

Duitsland

De volgende ochtend, zondag 7 februari rond 11.00 uur, werd met de mobiele telefoon van Halil contact gezocht met de mobiele telefoon van zijn ex-vrouw. Zijn gsm bevond zich op dat moment in de buurt van Zevenaar bij de grensovergang met Duitsland (Megchelen). Omdat zijn ex-vrouw op dat moment haar telefoon niet hoorde, kwam er geen verbinding tot stand.

Al eerder zijn er mensen verdacht en korte tijd aangehouden geweest. Dat waren de ex-vriendin van Erol, de vriend van een vriendin van deze ex-vriendin en een Turkse man uit Steenwijk. De politie sluit nieuwe aanhoudingen niet uit, mogelijk zijn deze personen nog steeds verdachte.

De hoofdofficier van Justitie, parket Oost-Nederland, heeft sinds 2010 een beloning uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak. De beloning van 15.000 euro is nog steeds beschikbaar.

Zie alle berichten over de zaak:

Weer verdachte moord Halil Erol vrij

Arrestatie in moordzaak Halil Erol

Politie zoekt zwarte auto in zaak Halil Erol

Gevonden lichaamsdelen van Halil Erol