Aanhouding roofmoord juwelier (UPDATE)

De politie heeft de eerste verdachte aangehouden in het onderzoek naar de moord op de Haagse juwelier Ruud Stratmann. Het gaat om de 19 jarige Ziya Borukcu (foto).

 

 

De politie wist Ziya Borukcu te lokaliseren in de Haagse Schilderswijk en kon hem daar dinsdagavond op straat aanhouden. Bij de arrestatie waren ongeveer 35 politiemensen betrokken. Het Openbaar Ministerie en de politie verwachten een doorbraak in de zaak met deze aanhouding. De 19-jarige Sandro Grigolia is nog voortvluchtig.

Nadat de politie dinsdag de pasfoto’s en namen volledig had vrijgegeven, is het snel gegaan. Er kwamen 50 tips binnen na het verstrekken van deze extra informatie. Vrijdag 27 april werden de beelden van de overval vrijgegeven. Dat leverde al 200 tips op.

In een gesprek met de NOS zei Wim Hoonhout van de politie Haaglanden dat de verdachte zonder geweld is aangehouden.   

Plaatsvervangend Korpschef Paul van Musscher sprak zijn waardering uit voor de vasthoudendheid van het team. ‘Onvermoeibaar, geen middel onbenut latend, leidde tot dit eerste succes. Dit is prachtig, maar we zijn er nog niet. De focus op de aanhouding van de tweede verdachte gaat onverminderd door.’

Burgemeester Van Aartsen zegt in eerste reactie op de aanhouding: ‘Helaas kan dit het leed van mevrouw Stratmann en haar naasten niet verzachten, maar het is fantastisch dat politie en OM één van deze laffe moordenaar(s) te pakken hebben. We zijn er nog niet! Nu de andere nog. Er is, met hulp van burgers, uitstekend recherche werk verricht, zodat deze man voor lange tijd uit de samenleving kan worden gelicht We zetten alles op alles om deze nietsontziende tweede man te pakken. Voor nu, uit de grond van mijn hart dank ik iedereen die betrokken is geweest bij de aanhouding van deze verdachte.’

Alle ontwikkelingen in deze zaak.