Aanhouding voor overval coke-transport

In opdracht van het landelijk parket heeft de politie gisteren in Capelle aan den IJssel een 31-jarige man aangehouden die verdacht wordt van een gewelddadige overval op een drugstransport in België, waarbij is geschoten met automatische geweren van het type AK-47. 

 

Een nietsvermoedende Belgische vrachtwagenchauffeur werd vorige week maandag klemgereden door een aantal mannen die het voorzien hadden op een partij cocaïne. Het laatste jaar komt het vaker voor dat cocaïne uit Antwerpen op de openbare weg uit containers wordt gehaald.

Smokkelaars weten vaak in welke container cocaïne is verstopt, maar als de container naar een goed bewaakt deel van het Antwerpse haventerrein is gebracht kan de zending soms niet of alleen met groot risico worden “uitgehaald”. Daarom volgen smokkelaars soms de container en halen de drugs uit op de openbare weg.

De drugs die in de maandag klemgereden vrachtwagen zaten bevonden zich in twee zeecontainers met artisjokken uit Peru die de chauffeur in de haven van Antwerpen had geladen. Het onderzoek wordt door de Nationale Politie uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Federale Gerechtelijke Politie en het Parket Antwerpen.

De overvallers maakten gebruik van een in Nederland gehuurde vrachtwagen en drie Nederlandse gestolen personenauto’s. Twee daarvan zijn later op de avond in de omgeving van Maastricht en Breda uitgebrand door de politie aangetroffen. De Belgische chauffeur is vermoedelijk al vanuit de Antwerpse haven gevolgd. In de nabijheid van Genk in Belgisch Limburg vond de overval plaats. Uit een van de containers haalden de overvallers pakketten met vermoedelijk cocaïne. Na de overval ontdekte de politie in de container nog twee pakketten met 110 kilo cocaïne.

De aangehouden man is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en voor twee weken in bewaring gesteld.