Aanhoudingen: grootschalige online drugshandel

De politie heeft maandag in Amsterdam en Utrecht twee mannen aangehouden op verdenking van grootschalige drugshandel via illegale online marktplaatsen als Silk Road en Agora. Bij de mannen werd onder meer 150.000 euro aan bitcoins aangetroffen.

Mercedes

Dat heeft het landelijk parket bekend gemaakt. Beide mannen (1989 en 1990) werden thuis achter hun computer aangehouden op basis van onderzoek na een eerdere aanhouding in december.  Op 16 december 2014 heeft de politie in Amsterdam een man aangehouden, nadat een agent eerder die dag toevallig getuige was van een verdachte transactie. De goederen werden vanuit de kofferruimte van de auto van een BMW-bestuurder overgeladen in die van de Mercedes van verdachte. Later zou blijken dat in de tassen een flinke hoeveelheid harddrugs zat. De Mercedes-bestuurder, een 55-jarige man uit IJmuiden, is aangehouden en vast gezet.

‘Vendor’

De IJmuidenaar was al in beeld bij het onderzoeksteam als mogelijk een van de grootste Nederlandse verkopers (‘vendors’) van verdovende middelen op internationale ondergrondse marktplaatsen. Hij opereerde onder meer onder de naam “HollandOnline” op verschillende anonieme marktplaatsen, zoals Silk Road 1, Silk Road 2.0 en Agora.

Drugs, BMW’s en bitcoins

De maandag aangehouden man uit Amsterdam wordt ervan verdacht drugs te hebben geleverd aan anderen. De politie in Utrecht heeft diezelfde dag een verdachte in Utrecht aangehouden, omdat deze man samen met de Amsterdamse verdachte een bedrijf op naam had. Hij wordt ook verdacht van handel in verdovende middelen en witwassen. Enkele dure voertuigen, bitcoins ter waarde van 150.000 euro en 30.000 euro in contanten zijn in beslag genomen.

Bloeiende business

Volgens het landelijk parket is online drugshandel bloeiende business net als de handel in andere illegale goederen. Er wordt afgerekend in bitcoins. De verzending gaat via de post en reguliere pakketbedrijven en meestal naar het buitenland om buiten beeld van justitie te blijven. Verdachten proberen anoniem te blijven door te surfen op het TOR-netwerk. Soms krijgt de politie daar toch een vinger achter.

De twee verdachten zijn donderdag in Haarlem voorgeleid aan de rechter-commissaris, die hun voorlopige hechtenis met 14 dagen heeft verlengd.