Aanhoudingen in groot onderzoek naar illegale praktijken taxivervoer

In een onderzoek naar grootschalige belastingfraude, witwassen en oneerlijke concurrentie rond bedrijven die zich bezighouden met taxivervoer rondom Amsterdam en Schiphol zijn maandag drie verdachten aangehouden. Het gaat om drie mannen van 29, 31 en 33 uit Amsterdam en Assendelft.

Ook zijn vijf woningen en vier bedrijfspanden doorzocht in Amsterdam en omgeving. Tijdens de doorzoekingen is door de politie en FIOD onder andere beslag gelegd op tientallen auto’s, vermogensobjecten en administratie.

‘Veel onrechtmatigheden’

De betrokken bedrijven en personen kwamen in beeld nadat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), politie en Marechaussee ‘opvallend veel onrechtmatigheden’ constateerden bij individuele taxichauffeurs. Zij reden allen voor hetzelfde taxibedrijf en de meeste taxi’s stonden op naam van verhuurbedrijven. Uit het onderzoek van de FIOD kwam naar voren dat banken over de bedrijven en hun bestuurders diverse meldingen van ongebruikelijke transacties hadden gedaan.

Belastingontduiking en coronasteun

Uit het gezamenlijke onderzoek bleek dat de betrokken bedrijven vermoedelijk opzettelijk onjuiste aangiften omzetbelasting hebben gedaan, waarmee ruim één miljoen euro omzetbelasting is ontdoken. Daarnaast bestaat nog het vermoeden dat er valsheid in geschrift is gepleegd bij het aanvragen van 290.000 euro coronasteun tijdens de coronacrisis. Hierdoor is vermoedelijk onterecht gemeenschapsgeld uitgekeerd.

In het onderzoek worden meer arrestaties en inbeslagnames niet uitgesloten.