Witwasnetwerk gebruikte Nederlands bedrijf

De politie heeft een witwasnetwerk opgerold dat een Nederlands bedrijf gebruikte als dekmantel. Maandag werden een man uit Amsterdam en vier mannen op Curaçao opgepakt. Daarnaast is ook een verdachte in Miami in de Verenigde Staten aangehouden.

Het bedrijf, een NV die in Amsterdam stond geregistreerd en een vestiging op Curaçao zou hebben, kreeg in totaal 150 miljoen euro bijgeschreven. Dat werd waarschijnlijk als verkoopomzet weggeschreven. De overboekingen werden daarna direct doorgezet op bankrekeningen in de Verenigde Staten, Curaçao en Panama.

Zwarte markt voor dollars

Dit geld is waarschijnlijk gebruikt om Amerikaanse Dollars aan Venezolanen op Curaçao te verkopen. Sinds 2003 mogen inwoners van Venezuela alleen dollars kopen via de overheid. De dollars zijn erg gewild, en daarom is een levendige zwarte handel ontstaan. Criminelen hanteren veel hogere koersen en maken daardoor flinke winst.

Verdachte transacties

Op basis van resultaten uit eerdere onderzoeken op Curaçao en meldingen van een bank over verdachte transacties, werd in september 2014 een onderzoek gestart door het OM in Nederland en Curaçao. Dat was afgelopen week aanleiding tot negen doorzoekingen op Curaçao en één in Nederland. Daarbij werden dus zes personen opgepakt. Het gaat om vier Nederlanders, een Venezolaan en een Indiër.

Bij de huiszoekingen is voor miljoenen aan goederen en geld in beslag genomen. Van auto’s tot betaalkaarten en van contanten tot woonhuizen.