Aanhoudingen na vondst plofkraakmateriaal in woning

Een arrestatieteam heeft donderdagavond in een woning in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer een inval gedaan. De inval vond plaats op verzoek van de Belgische autoriteiten in verband met een internationaal politieonderzoek naar plofkraken. Twee mannen uit Amsterdam in de leeftijd van 56 en 35 jaar zijn aangehouden en zitten nog vast.

In de woning aan de Bessemerstraat trof de politie diverse materialen aan om plofkraken te kunnen plegen: 13 zogenaamde pizzaschijven met explosief materiaal, om in een geldautomaat aan te kunnen brengen, ontstekingsmechanismen en een groot aantal Cobra’s (illegaal vuurwerk) van het  type 6. Vijf pizzaschijven stonden op scherp en zijn in het Westelijk Havengebied in amsterdam door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) tot ontploffing gebracht. In 1 pizzaschijf zit 400 tot 500 gram flitspoeder; dat heeft een enorm vernietigende kracht. Het explosieve materiaal, dat ‘gewonnen’ kan worden uit Cobra’s, wordt bij plofkraken met een stok in de geldautomaten gebracht. Twee Cobra’s hebben de kracht van 1 handgranaat.

Plofkraken in Amsterdam

De Amsterdamse recherche onderzoekt  of de 2 aangehouden mannen en de aangetroffen goederen in verband kunnen worden gebracht in verband met de recente plofkraken in Amsterdam en Uithoorn. De aanhoudingen zijn het resultaat van een langdurig onderzoek naar de 56-jarige verdachte in nauwe samenwerking tussen de politie in België en Nederland.