Aanhoudingen na schietincident boven coffeeshop (UPDATE)

De politie heeft zondagmorgen vier verdachten aangehouden, na een schietpartij in een woning boven coffeeshop The Snoop in Haarlem. Of de schietpartij iets te maken heeft met de coffeeshop is onduidelijk.

Schotwond

De politie startte het onderzoek zondagmorgen, nadat een man zich bij het ziekenhuis had gemeld met een schotwond. Hij was niet levensgevaarlijk gewond. Informatie leidde naar een woning boven coffeeshop The Snoop, op de hoek van de Borskistraat en de Rijksstraatweg, in Haarlem-Noord.

Inval en crash

De politie beval daar vier mensen om uit de woning te komen. Omdat onduidelijk was of er zich nog meer mensen in het huis bevonden, viel het arrestatieteam binnen. Daarna onderzochten de recherche en de forensische opsporing het pand. Het is nog onduidelijk wat er zich heeft afgespeeld in de woning, aldus de politie.

Op de provinciale weg N201 bij Aalsmeer kwam een auto van een arrestatieteam vanmorgen in botsing met een personenauto. De auto van het AT was waarschijnlijk op weg naar de actie in Haarlem, meldt het Haarlems Dagblad.

Pand bezit broers infiltrant

Het pand waar coffeeshop The Snoop is is gevestigd is eigendom van de broers van de criminele burgerinfiltrant Kris J., die in de jaren negentig in zijn rol als infiltrant voor de politie tienduizenden kilo’s marihuana importeerde en doorverkocht. Dat meldde althans de onderzoeksjournalistieke website Investico eerder dit jaar, na een onderzoek naar de verstrengeling van de onder- en bovenwereld in de financiering van coffeeshops. De broers verkochten de exploitatievergunning van de shops toen in 2011 bekend werd dat zij die vergunningen hadden bemachtigd, maar hielden de panden. De gemeente Haarlem liet Investico in juni 2017 weten dat dit geen reden voor haar was voor nieuw onderzoek.

Schuldig aan afpersing

Een broer van Kris J. werd in 2014 veroordeeld in de justitiezaak Courage, voor het mede organiseren van illegale pokeravonden in de kantine van voetbalvereniging Young Boys. Ook Kris J. zelf kreeg straf. Hij werd tot dertig maanden cel veroordeeld, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechter achtte J., naast het organiseren van de pokertoernooien, ook schuldig aan afpersing van de voormalige profvoetballer Martin Vreijsen, in 2011. Hem was 49.000 euro afhandig gemaakt.

Lees hier meer:

Twee jaar cel voor Kris J.

Kris J. geen verdachte, wel informant?

IRT-informant zit in de coffeeshops