Aanhoudingen voor smokkel van honderden Syriërs

Twee Syriërs zijn aangehouden door de Koninklijke Marechaussee omdat zij honderden migranten naar onder meer Nederland zouden hebben gesmokkeld. De migranten waren voornamelijk Syriërs die bijvoorbeeld tijdelijk in Italië verbleven. De twee verdachten zouden de migranten hebben geholpen om naar Nederland en andere West-Europese landen te reizen.

Een jaar geleden startte het Landelijk Parket een onderzoek naar een 35-jarige man uit Eindhoven. Hij zou de transporten hebben georganiseerd, en regelde auto’s en chauffeurs om de migranten te vervoeren. De man stond in contact met medeverdachten die de chauffeurs ronselden.

Griekenland en Hongarije

De tweede verdachte is een neef van de 35-jarige hoofdverdachte. Hij zou onder meer migranten hebben geronseld.

Tijdens het onderzoek bleek dat de groep niet alleen migranten die in Italië verbleven naar andere landen smokkelde, maar ook vluchtelingen uit Griekenland, Oostenrijk en Hongarije. De smokkelaars had in Milaan, Athene, Wenen en Budapest vaste locaties waar de migranten konden verblijven.

Prijzen verdubbeld

Het smokkelnetwerk ontving vooraf een deel van de reissom. Bij aankomst werd de chauffeur het overige deel betaald. Een reis van Italië naar Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden kostte 700 euro per persoon. De afgelopen maanden gingen de prijzen door het hoge aantal vluchtelingen omhoog: een reis naar Nederland kostte zo’n 1500 euro.

Het netwerk had meerdere personen die het geld verzamelden. Dat werd onder meer bij een familielid van de hoofdverdachte in Eindhoven bewaard. De vrouw is ook aangehouden, maar zondag weer vrijgelaten in afwachting van het onderzoek.