Aanhoudingen in Zaak-Van der Burg (VIDEO)

De politie zegt dinsdagochtend rond 07.00 twee mannen te hebben aangehouden op verdenking van zware mishandeling van de vorig jaar doodgeschoten Tommie van der Burg. Die mishandeling vond plaats in 2014. Bij doorzoekingen zijn onder meer wapens en munitie gevonden.

 

Van der Valk

De verdachten zijn een 64-jarige man uit Best en een man van 36 jaar uit Oirschot. Een derde verdachte van de mishandeling is de 44-jarige Patrick G. uit Eindhoven, die al in mei 2016 werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Van der Burg. Die werd in de nacht van zondag 12 op maandag 13 april 2015 doodgeschoten bij Hotel Van der Valk aan de Aalsterweg in Eindhoven. Deze Eindhovenaar zit nog altijd vast in die zaak, net als de 37-jarige Monique G. uit Eindhoven, hun zaak loopt nu bij de rechtbank in Den Bosch.

Conflict

Uit gesprekken met diverse personen uit zijn omgeving en uit informatie van de politie kwam naar voren dat Tommie van der Burg vermoedelijk eind april 2014 zwaar werd toegetakeld bij een woning in Liempde. Aanleiding voor de mishandeling zou mogelijk verband houden met een eerdere woninginbraak, waarbij Tommie van der Burg mogelijk betrokken was. Het slachtoffer werd na de zware mishandeling met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis, maar deed geen aangifte bij de politie. De nu aangehouden mannen waren allebei bekenden van het slachtoffer en van de politie, net als Patrick G..

Sporen

De politie begon direct na de arrestaties van dinsdagochtend in de woningen van de verdachten in Best en Oirschot met een uitgebreide zoekactie. Ook worden een paardenstal in Best en twee panden in Liempde doorzocht, waaronder de woning waarbij de mishandeling plaats zou hebben gevonden. Er wordt gezocht naar sporen die kunnen worden gelinkt aan de mishandeling van 2014. Een verband tussen de mishandeling en de latere moord kan niet worden uitgesloten. Daarom zoekt de politie ook naar mogelijke sporen die in verband kunnen worden gebracht met de dood van Tommie van der Burg.

Nieuwe aanhoudingen

De recherche wordt tijdens de doorzoekingen ondersteund door medewerkers van Defensie, die gespecialiseerd zijn in het zoeken naar verborgen ruimtes. De verwachting is dat deze werkzaamheden zeker de hele dag in beslag gaan nemen. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en worden daar verhoord over hun mogelijke rol bij de mishandeling in 2014. De politie sluit nieuwe aanhoudingen niet uit.

De zaak van Tommie van der Burg heeft relaties met verschillende grote drugsonderzoeken in Brabant.

Zie eerdere berichten:

Eindhovense liquidatie voor rechtbank

Aanhoudingen in Eindhovense liquidatiezaak (UPDATE)

Politie linkt BMW aan liquidatie

Zoektocht naar sporen in liquidatiezaak

Tot acht jaar geëist in 144 miljoen-zaak

Moord Van der Burg op video getoond (VIDEO)