Nieuwe aanhoudingen drugszaak Gubbels

De Nationale Recherche heeft de afgelopen maand zes verdachten aangehouden in een groot drugsonderzoek waarbij onder meer de vader van de vermoorde Danny Gubbels in januari al werd aangehouden. Dat zei een Bredase officier van justitie dinsdag in de beveiligde rechtbank in Rotterdam. Hij bevestigde ook dat er een rechtspreeks verband is tussen die drugszaak en de aanslag op een woonwagenkamp waarbij op 14 juli 2010 de 12-jarige Danny Gubbels om het leven kwam.

Tijdens eerdere pro forma-zittingen in de zaak van de aanslag op Danny Gubbels, waarbij drie verdachten terechtstaan, had zijn collega dergelijke betrokkenheid nog ontkend

Vandaag zei de officier van justitie dat het dossier van een drugsonderzoek door het landelijk parket ‘dat betrekking heeft op deze zaak’ in september aan het dossier over de aanslag zal worden gevoegd. Het gaat om een deelonderzoek, hoogstwaarschijnlijk over het wegnemen door de vader van Danny Gubbels van 400 kilo cocaïne.

Er zijn in dat onderzoek van het landelijk parket drie verdachten in Belgie aangehouden en drie in Nederland. Eén van de in Nederland aangehouden verdachten is weer op vrije voeten gesteld. De drie in België aangehouden verdachten zijn inmiddels aan Nederland overgeleverd.

De aanslag door gemaskerde mannen op het woonwagenkamp aan de Rijnauwenlaan in Breda zou een vergelding kunnen zijn geweest voor die rip en een waarschuwing deze cocaïne alsnog te betalen. De mannen, waarvan er volgens het Openbaar Ministerie nu drie terechtstaan, schoten door de muur van twee woningen op het kamp. Het is lang niet zeker of het de bedoeling was dat de 12-jarige Danny Gubbels daarbij om het leven zou komen.

De schietpartij is door de politie gefilmd omdat de woning van Gubbels onder observatie lag in verband met het drugsonderzoek door het landelijk parket.

Op de beelden is één schutter te zien die het vuur openent. Hoeveel mensen er ter plaatse waren is niet te zien, maar de officier van justitie houdt rekening met zeven verdachten. Overigens is ook te zien op de beelden dat er mannen naar binnen kijken, aanbellen of kloppen bij de woonwagen. Dat gegeven kan nog een belangrijke rol spelen bij de vraag of de verdachten wisten dat er in de wagen een 12-jarige jongen aanwezig was.

Het bewijs in de zaak tegen de drie verdachten – twee Britten en een Nederlander – die nu terechtstaan is vrijwel volledig gebaseerd op dna-sporen die in een achtergelaten vluchtauto zijn gevonden.

Alle berichten over de zaak Gubbels.