‘Aanpak Brabantse drugsindustrie faalt’

Ondanks de oprichting van een speciale taskforce in 2010 faalt de grootschalige aanpak van de georganiseerde drugscriminaliteit in Noord-Brabant. Tot die conclusie komt een aantal Brabantse kranten. Een politiebaas zegt: ‘het zicht op grote criminele leiders ontbreekt’.

Miljarden euro’s

Journalisten voerden het afgelopen half jaar meer dan honderd gesprekken met politiemensen, bestuurders, ambtenaren, politici, wetenschappers, medewerkers van de Belastingdienst, justitiemedewerkers, advocaten en criminelen. De strijd tegen de “ondermijnende” criminaliteit in Brabant loopt vast op stroperige procedures en een tekort aan mensen en geld. Topcriminelen blijven buiten bereik en hebben miljarden euro’s aan drugsgeld in het buitenland geïnvesteerd.

Frustratie

De journalisten constateren ‘een machteloos en moedeloos overheidsapparaat, waarbinnen de frustratie oploopt’. Dat ondanks het feit dat er wel resultaten zijn geboekt en dat criminelen zeggen dat ze meer achter de vodden worden gezeten.

Tweede Kamerleden spreken van te weinig capaciteit bij politie en justitie en urgente wetgeving die op zich laat wachten.

Een vijftigtal criminelen zou ongrijpbaar zijn. Een deel van hen stuurt met beveiligde telefoons vanuit Dubai hun zaken aan.