Aanpak Brabantse misdaad een puinhoop

De aanpak van de georganiseerde misdaad in Noord-Brabant faalt aan alle kanten. Dat blijkt uit een vertrouwelijk verslag dat in handen is van Omroep Brabant. Vier jaar geleden werd een taskforce opgezet die onder meer wietteelt, witwassen en mensenhandel moet aanpakken, maar die werkt niet omdat instanties onderling ruzie maken.

De documenten gaan over een topoverleg in Tilburg, dat in december plaatsvond. De burgemeester van Tilburg, Peter Noordanus (foto), heeft tijdens de vergadering de vinger op de zere plek gelegd. Er moet volgens hem ‘meer garen op de klos’ moeten: er wordt te veel gepraat, en te weinig gedaan.

Politiechef is het zicht kwijt

Bij Noordanus zitten onder meer de officier van justitie Kim Tax en politiechef Peter Verschuur aan tafel. Verschuur zegt dat hij ‘het zicht kwijt is’. Hij zegt geen enkel idee te hebben welke divisie de recherche welke zaken oppakt, en of er mogelijk nog zaken zijn blijven liggen.

De politiechef en de burgemeester zijn het niet eens over de doelen van de taskforce. Die is opgericht om voornamelijk wietteelt, witwassen en mensenhandel aan te pakken. Noordanus wil de ‘ambitie aanpassen’ en op meerdere onderwerpen richten, terwijl politiechef Verschuur alleen wietkwekerijen wil aanpakken.

1,8 miljoen subsidie

Vorig jaar kreeg de Taskforce 1,8 miljoen subsidie van de provincie Noord-Brabant. Dat ging niet zonder slag of stoot, er is veel ruzie gemaakt voor het geld daadwerkelijk naar de Taskforce ging. De vijf grote Brabantse steden (Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven en Helmond) wilden het geld zelf besteden. Eigenlijk was het de bedoeling dat het naar het Regionaal Informatie en Expertise Centrum zou gaan, waar informatie wordt verzameld om georganiseerde criminaliteit te bestrijden.