Aanpak wietteelt werkt niet

Het afgelopen jaar zijn ruim 5000 wietkwekerijen opgerold, ongeveer net zoveel als in de voorgaande jaren. Dat meldt De Telegraaf. Sinds 2010 wordt wietteelt als zware criminaliteit gezien, waardoor het Openbaar Ministerie het beter aan kon pakken. Tot nu toe lijkt de nieuwe zienswijze nauwelijks resultaat te hebben.

Het werd gezien als een ‘historische omslag’. Tot 2010 werd wiet voornamelijk beoordeeld op basis van de volksgezondheid, wat leidde tot het gedoogbeleid. Justitie zei in 2010 echter dat de kleine teler met een kleine kwekerij op de zolder bijna niet meer bestaat: de teelt zou in handen zijn gekomen van de georganiseerde misdaad.

Hoewel de officiële zienswijze veranderde, wordt er nog niet voldoende prioriteit gegeven aan wietteelt, vindt criminoloog Toine Spapens van de Universiteit van Tilburg. ‘Het idee bij veel rechters en officieren van justitie is ten onrechte nog steeds: het gaat maar om wietteelt’, aldus Spapens in De Telegraaf. Volgens de criminoloog handelen deze organisaties echter ook in andere drugs, als xtc.

Zwaardere delicten

‘Op het hoogste niveau van minister, hoofdofficieren en burgemeesters is de urgentie er wel’, vertelt Spapens in De Telegraaf. ‘Maar in de lagen eronder gaat het mis. Als rechercheurs moeten kiezen tussen een lang onderzoek naar wiet met een potentiële straf van een jaar, of een cokezaak, wordt vaak prioriteit gelegd bij het ‘zwaardere delict.’

Volgens Spapens zijn er wel postitieve ontwikkelingen. Zo heeft Brabant een taskforce om de grote criminelen in de wietteelt aan te pakken.

In de georganiseerde wietteelt gaan grote bedragen om. De criminelen zouden miljarden worden verdiend, de schattingen lopen uiteen van twee tot vijf miljard. Hoewel de politie door heel het land dagelijks gemiddeld meer dan tien kwekerijen oprolt, blijft de teelt lucratief.

Gemeentelijke kwekerijen

De criminelen gaan ervan uit dat de politie ongeveer een kwart van de kwekerijen weet op te sporen. Ze verspreiden hun plantjes daarom over meerdere lokaties, waar elk jaar vier keer kan worden geoogst. Een kwekerij zou minimaal 200.000 euro opleveren, meldt Henk Broekhuizen, hennepcoördinator van de Brabantse taskforce, in De Telegraaf.

Verschillende gemeenten zien een andere oplossing dan de hardere aanpak die nu wordt gehanteerd. Onder meer Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Tilburg willen gemeentelijke wietkwekerijen om de criminele teelt overbodig te maken. De gemeenten vrezen dat het geweld toeneemt als de wietteelt harder wordt aangepakt, omdat er dan concurrentiebelangen mee gaan spelen.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zei eerder deze week geen heil in gemeentelijke wietkwekerijen te zien.