Aanslag Amstelveenseweg mogelijk vergissing

De politie heeft dinsdagavond opnieuw informatie gevraagd over de moordaanslag op twee Albanese mannen op de Amstelveenseweg in Amsterdam-Oudwest, op vrijdagavond 11 december 2015. De politie zegt dat vast staat dat de beide slachtoffers in het criminele circuit verkeerden.

Geen verklaring

Eén van de slachtoffer is inmiddels naar het buitenland vertrokken en de ander zegt geen verklaring te hebben over de reden waarom zij beschoten zijn. Van de schutter zijn beelden, maar de man is niet herkend. Het is mogelijk dat hij speciaal voor deze “klus” naar Nederland is gekomen. De mannen van 23 en 28 jaar zijn neergeschoten voor een Italiaans restaurant aan de Amstelveenseweg waar ze vaker kwamen eten.

Pijlsteeg

Ze hadden die avond een taxi genomen vanuit het centrum naar het Italiaanse restaurant aan de Amstelveenseweg. Eén van de slachtoffers woonde in de Pijlsteeg achter de Dam. Zij verbleven al een aantal maanden in Nederland en kwamen vaker naar het restaurant om te eten. Ze bestelden een driegangenmenu en tussendoor rookten zij buiten een sigaret.

Op het moment dat zij rond 22.20 weer naar binnen lopen na het roken, worden ze onder vuur genomen door een onbekende man. De ene wordt in zijn schouder en nek geraakt, de ander in zijn gezicht.

Werkelijke doelwit

De politie zegt te willen weten hoe de schutter wist dat de twee in het restaurant zouden zijn. Het zou ‘onmogelijk’ zijn de twee tijdens de taxirit vanuit het ‘drukke centrum gevolgd zijn naar het restaurant’. Mogelijk is de schutter getipt over de locatie of zijn de slachtoffers met een afspraak gelokt. De politie zegt ook dat niet zeker is dat de beide slachtoffers ook het werkelijke doelwit waren. Er gaan geruchten dat hij onbedoeld slachtoffer is geworden. De recherche denkt dat er mensen uit de omgeving van de slachtoffers zijn die hier mogelijk meer informatie over hebben.

Zie ook:

Beelden schutter schietpartij Amsterdam (VIDEO)

2 gewonden schietpartij A’dam: ‘Gerichte actie’