Undercover ingezet op Panorama-aanslag (UPDATE)

De aanslag met een raketwerper op het gebouw van weekblad Panorama, zal pas in juni 2019 inhoudelijk behandeld worden door de rechtbank in Amsterdam. Drie members van motorclub Caloh Wagoh uit Woerden moeten ervoor terecht staan. De beschieting vond plaats op 21 juni 2018 en de inhoudelijke behandeling start dus een jaar na dato.

In de zaak zullen wel nog enkele pro-forma zittingen plaats vinden. Vandaag was de laatste zitting van het jaar. Justitie denkt dat club-president Richard Z. (42) de aanslag heeft georganiseerd. John P. (46) uit Spijkenisse en Mike van den B. (25) uit Rotterdam worden ervan verdacht te hebben geschoten bij het kantoorpand in Sloterdijk.

Observatie

Op de avond voor de aanslag werd vermeend organisator Richard Z. en een andere man in de buurt van het Panorama-gebouw in de gaten gehouden door een observatieteam van de politie. Het Team Criminele Inlichtingen had informatie, dat Z. diezelfde avond of nacht ‘een liquidatie of een ander zeer ernstig misdrijf’ wilde gaan plegen, samen met een ander lid van Caloh Wagoh, daarom was de observatie ook gestart en was er een spoed-tap op de telefoon van Z. gezet.

Infiltrant

Ook was door sturen van een “stealth-sms” de live-locatie van Z. heel snel beschikbaar. Na de aanslag was er midden in de nacht een ontmoeting bij een benzinepomp in Woerden tussen Z. en een Caloh Wago-lid. Over een eventueel onderzoek naar deze man is in het dossier niets opgeschreven. Mogelijk had de politie een criminele burgerinfiltrant binnen de gelederen van Caloh Wagoh, vermoedt de advocaat van Mike van den B.

Dekmantel

Vandaag bleek op de pro-forma zitting dat er ook een undercover-rechercheur van het landelijke team Werken onder Dekmantel is ingezet. Die is op de vriendin van hoofdverdachte Richard Z. afgestuurd. De infiltratiepoging leverde weinig op, volgens Panorama.

Lees ook:

Camera op Panorama-gebouw was onklaar gemaakt

Glasscherfjes bewijs bij aanslag Panorama (UPDATE)

Panorama-verdachte werd al geobserveerd

Verdachten beschieting Panorama voor rechter

Derde aanhouding beschieting Panorama

Verdachte beschieting Panorama 3 maanden vast

Tweede verdachte aanslag Panorama opgepakt (UPDATE)

‘Richard Z. heeft Panorama niet beschoten’ (UPDATE)

Verdachte schutter Panorama is beroepscrimineel

‘No Surrender bedreigde Panorama om publicatie’ (UPDATE)