Aanslag Borussia was beleggingsfraude

In Tübingen is een man opgepakt voor de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund, vorige week. Naar nu blijkt probeerde de man de koers van het aandeel Borussia Dortmund op de beurs te manipuleren door de bomaanslag. Via optiehandel probeerde de dader zo miljoenen te verdienen.

Het Duitse Openbaar Ministerie meldt dat het om de 28-jarige Sergej W. gaat. Hij werd vanochtend vroeg in de buurt van Stuttgart, aangehouden.

Moord

Hem wordt onder meer poging tot moord ten laste gelegd. Hij verbleef in het hotel van Borussia en had vanuit zijn kamer uitzicht op de plek van de explosies. Voor de aanslag heeft hij 15.000 opties Borussia Dortmund gekocht, ter waarde van 78.000 euro, waarmee hij gokte op een koersval van de aandelen van de voetbalclub, die genoteerd is aan de beurs van Frankfurt. Hij schreef een claimbrief waarin hij deed voorkomen alsof IS de aanslag opeiste. Maar er was al vanaf het begin twijfel over deze brief omdat hij afweek van de gebruikelijke claims.

Hotel

De man liep tegen de lamp omdat bankmedewerkers de transactie verdacht vonden en die meldden bij de Duitse autoriteiten. De politie kwam er via een IP-adres achter dat de opties werden gekocht vanuit het hotel waar de Dortmund-selectie verbleef. Na de aanslag daalde de koers met zo’n 3,5 procent. Het is niet duidelijk hoeveel de verdachte ermee verdiend heeft.