Aanslag Congreslid: schutter wil bekennen

De 23-jarige Amerikaan die vorig jaar in Tucson, Arizona zes mensen doodschoot en een Congreslid in het hoofd raakte, wil schuld bekennen. Jared Lee Loughner moet komende dinsdag voorkomen. Om de doodstraf te ontlopen, wil hij op een aantal punten bekennen.

Vorig jaar zeiden psychiaters dat Loughner door schizofrenie de aanklacht niet zal begrijpen. De verdachte werd de afgelopen tijd opnieuw door psychiaters onderzocht. Zij zeggen dat Loughner, ondanks ‘grote schommelingen’ in zijn mentale gesteldheid, de aanklacht wel zal begrijpen.

Loughner zei vorig jaar nog dat hij onschuldig was op alle 49 aanklachten. Als hij schuldig wordt bevonden voor de moord op zes mensen, riskeert hij de doodstraf. Volgens lokale media wil de Amerikaan daarom nu op sommige punten schuld bekennen om zo de doodstraf te ontlopen.

In januari 2011 kwamen zes mensen om het leven bij een schietpartij op een politieke bijeenkomst in Tucson, waar het Congreslid Gabrielle Giffords van de Democraten een toespraak hield. Zij werd door het hoofd geschoten, maar overleefde de aanslag. Ze heeft haar werk neergelegd om te kunnen herstellen van haar verwondingen. Bij de schietpartij vielen ook dertien andere gewonden.