Aanslag handgranaat was vergissing

In Amsterdam is in de nacht van 18 op 19 februari een handgranaat ontploft bij een huis aan de Nadezjda Mandelstamstraat in Zuidoost. De politie maakte in Opsporing Verzocht bekend dat de handgranaat tussen 02.00 en 03.00 tegen het huis is gegooid waar op dat moment acht mensen en kinderen aanwezig waren.

Criminele milieu

Zij bleven allemaal ongedeerd. De politie gaat er vanuit dat het een gerichte aanslag is geweest. De politie denkt dat de daders het hadden voorzien op mensen uit de directe omgeving van het gezin die in het criminele milieu zitten. Die mensen wonen daar niet en de daders hebben het risico genomen dat er volstrekt onschuldige mensen, waaronder dus een baby, iets zou overkomen.

Schuifpui

Tussen 02.00 en 03.00 uur zag een buurtbewoner twee mannen met een scooter voor het huis staan en dat één van hen met iets gooide richting de schuifpui. Een paar seconden later volgde een harde explosie. De handgranaat is geproduceerd in het voormalige Joegoslavië. Er zijn in Nederland veel van dergelijke explosieven in omloop.

Tweede keer

De politie zegt te vermoeden dat het de tweede keer dat er bij die woning een aanslag is geprobeerd te plegen. In de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 februari 2015, werd er een baksteen door de ruit gegooid. Een getuige heeft toen gezien dat mannen een tijdje met iets liepen te prutsen. Waarschijnlijk was dat de handgranaat die ze door de kapotte ruit in het huis wilden gooiden, aldus de politie.

Daders

Het zijn twee mannen van tussen de 18 en 30 jaar oud en ze hebben allebei een donkere huidskleur. De bestuurder van de scooter was tenger, 1.70m lang en heeft rastahaar ongeveer tot op schouderhoogte. Hij heeft een normaal postuur en had een dikke donkerkleurige jas aan. Hij droeg een mutsje in meerdere kleuren. Allebei de mannen droegen die nacht geen helm. Ze reden op een donkergrijze of een zwarte scooter, mogelijk een Aprillia Beta. Wat opviel was dat de scooter een vreemd pruttelend geluid maakte alsof er iets mis was met de uitlaat.