Aanslag Marseille: doelwit overleeft na reanimatie

Een 38-jarige man heeft een aanslag in Marseille met automatische wapens ternauwernood overleefd. De liquidatiepoging vond zaterdagavond rond 18 uur plaats, de hulpdiensten vonden de man in een grote plas bloed. Hij is gereanimeerd en met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar zijn toestand wat is verbeterd.

De aanval vond plaats kort voor zes uur, in klein winkelcentrum waar een fors aantal bezoekers inkopen deden. Volgens omstanders was het slachtoffer met zijn zoon op weg om een snack te kopen, toen er met automatische wapens op hem werd geschoten.

Twee of drie schutters

Het zou gaan om twee of drie aanvallers, die met een scooter zouden zijn komen aangereden. Ze begonnen direct op de man te schieten.

De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Op het eerste gezicht heeft de aanslag alles weg van een klassieke liquidatiepoging in het criminele circuit. Dit jaar kwamen vermoedelijk zeven personen om het leven bij afrekeningen in het criminele circuit.

Oorlogswapens

Elk jaar vallen in en rond Marseille zo’n 20 doden bij afrekeningen in het criminele circuit. In de stad woedt een oorlog tussen verschillende groepen drugshandelaren. In de noordelijke wijken van Marseille wonen veel immigranten uit Marokko en Algerije. Zij hebben vaak nog familiecontacten uit hun land van herkomst, waardoor ze goede contacten kunnen opbouwen om bijvoorbeeld hasj te importeren.

De haven van Marseille is een van de belangrijkste havens aan de Middellandse zee. Daardoor komen gemakkelijk wapens uit oorlogen uit de Balkan en Noord-Afrika in de stad, die regelmatig worden gebruikt bij afrekeningen.