Aanslag op rechtbank Amsterdam

In Amsterdam is vannacht met een zwaar wapen een projectiel afgevuurd op het gebouw van Amsterdamse rechtbank. Volgens een woordvoerder van de rechtbank was er rond drie uur een harde knal. Getuigen zouden twee mannen op een motor hebben zien wegrijden.

De schade lijkt mee te vallen. Er zit een gat van enkele tientallen centimeters in de muur van Toren E, ter hoogte van de derde etage. Er zijn op zeven verdiepingen ruiten gesneuveld. Gezien de inslag hebben de daders mogelijk gebruik gemaakt van een granaatwerper (RPG). RPG’s worden gebruikt als ant-tankwapen omdat ze door zware bepantsering heen weten te komen.

In Toren E worden vooral bestuursrechterlijke zaken en zittingen van de kantonrechter afgehandeld. Mederwerkers van het Amsterdamse parket werken in Toren A, meer aan de linkerzijde van het complex. Het projectiel is door de muur gegaan en in het trappenhuis terechtgekomen.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie sprak in reactie van ‘een aanslag op de rechtstaat’.

Op 2 april 2007 sloegen twee granaten in op de beveiligde rechtbank van Amsterdam in Osdorp. Dat was op de dag dat het proces tegen Willem Holleeder zou beginnen.

De zittingen in Toren E kunnen doorgang vinden.

 

  Beleden AT5: