Aanslag rechtbank met M80

Tijdens de rechtszaak donderdag tegen de twee verdachten van het plegen van de aanslag op rechtbank in Amsterdam wilden Omar T. (23) en York M. (24) niets zeggen over hun motief. Wel werd duidelijk dat de aanslag is gepleegd met een M80 granaatwerper. Dat is een wapen met een roemruchte geschiedenis.

De M80 (64mm) is ontworpen en geproduceerd in het voormalige Joegoslavië, daar is het beter bekend als de Zolja. Het is gemaakt van met fiber versterkt plastic, waardoor het niet veel weegt en makkelijk mee te nemen is. 

Het is veel gebruikt in de oorlog in het voormalige Joegoslavië. Het wapen is veel nauwkeuriger en betrouwbaarder dan de Amerikaanse versie M72 LAW. Na de oorlog exporteerde de Joegoslavische onderwereldgroepen de M80 in grote getale naar West-Europa en naar andere oorlogsgebieden.

De Servische Zemun-groep heeft ooit overwogen om premier Dzjindjic aan te vallen met schoten van (meerdere) M80’s. Dat bleek tijdens het proces tegen de moordenaars, die Dzjindjic in 2003 om het leven brachten met geweervuur. In Zagreb ketste een Zolja-granaat tijdens een moordaanslag af op een gepantserde auto en doodde een passant. Normaal gesproken doorboort een granaat uit een M80 tot 300 milimeter aan stalen bepantsering.

De Amsterdamse rechtbank werd beschoten op 12 september 2011.

Enkele dagen na de aanslag werden vingerafdrukken van York M. gevonden op een vuilniszak die was gevonden vlakbij de rechtbank. Daarop ging de politie zijn telefoon tappen. Uit gesprekken bleek de betrokkenheid van Omar T., aldus justitie.

T. en M. zijn ook verdachte van een nachtelijke schietpartij in de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat december jongstleden.

York M. zou bovendien met een andere verdachte op 9 november 2011 hebben geprobeerd Etous Belserang, vice-president van Satudarah MC te liquideren, hetgeen mislukte en leidde tot een achtervolging, waarbij de auto van York M. crashte op de A9.

Video over de Zolja:

{youtube}-TtxIlUEIOA{/youtube}

Eerdere berichten over York M.