Kans aanslag jihadisten blijft ‘reëel’

De terroristische dreiging door Jihadistische jongeren in Nederland is groot maar de dreigingsindicatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding blijft gelijk: de dreiging is substantieel. Dit betekent dat de kans op een aanslag tegen Nederland reëel is. Volgens minister Ivo Opstelten van Justitie zijn circa 130 Nederlandse jihadisten naar Syrië uitgereisd, veertien van hen zijn omgekomen, 80 zijn nog actief onder hen bevinden zich 20 vrouwen en er zijn ruim dertig jihadisten teruggekeerd.

Zorgelijk

Opstelten noemt het in een brief aan de Tweede Kamer 'bijzonder zorgelijk' dat er in Nederland mensen zijn die het gedachtegoed van ISIS delen. Maar: 'daar staat tegenover dat de weerzin tegen deze beweging breed wordt gedeeld in de Nederlandse samenleving, ook onder onze moslimgemeenschappen.'

Schuldig

De sociale media Twitter, Facebook en YouTube spelen een grote rol bij de recente snelle groei van jihadistische netwerken in Nederland. Dat schrijft inlichtingendienst AIVD in een nota over jihadisme. Volgens de AIVD staat vast dat ook Nederlandse jihadstrijders zich in Syrië hebben schuldig gemaakt aan executies en onthoofdingen.

Straatacties

Ook straatacties van radicale moslimjongeren in België (Sharia4Belgium) en Groot-Brittannië (Islam4UK) spelen een rol in de verspreiding van het gedachtegoed. Er worden video's van gemaakt die op internet worden verspreid, ook door Nederlandstalige websites die fel anti-Westers zijn. 

Marokkaans

Volgens de AIVD komt het merendeel van de Nederlandse jihadisten voort uit jongeren met een Marokkaanse achtergrond. Verder zijn er Turkse en Koerdische maar bijvoorbeeld ook mensen met Antilliaanse, Surinaamse of Somalische achtergrond.