Aantal drugsdoden in VS stijgt scherp

Het aantal mensen dat in de Verenigde Staten aan een overdosis drugs is overleden is in 2016 met een recordsprong gestegen. In 2016 gingen er meer dan 59.000 mensen dood door drugs. Dat blijkt uit een onderzoek van de New York Times. Oorzaak is de stijging in het gebruik van heroïne en vergelijkbare medische opiaten.

50 keer zo zwaar

Een groot probleem is de steeds makkelijker beschikbaarheid van middelen als fentanyl (foto links), een opiaat zoals heroïne en morfine. Fentanyl kan 50 tot 100 keer zo zwaar kan zijn als morfine, zodat overdoseren frequent voorkomt. Het middel wordt net als vergelijkbare middelen illegaal geproduceerd in de VS en Mexico en verkocht op de zwarte markt.

AIDS

Drugs overdosis is zelfs nu de voornaamste doodsoorzaak bij Amerikanen onder de 50 jaar. Het aantal steeg vergeleken met 2015 in 2016 met 19%, terwijl het cijfer in de jaren ervoor ook al scherp stijgende was. In de staat Ohio steeg het aantal zelfs met 25%.

De piek in andere belangrijke doodsoorzaken als verkeer (in 1972), AIDS (in 1995) en vuurwapengeweld (in 1993) waren veel lager dan 59.000. De verwachting is dat de stijging van het aantal drugsdoden in 2017 zal doorzetten.

Olifanten

De Drug Enforcement Administration (DEA) zegt de afgelopen jaren steeds meer fentanyl of vergelijkbare middelen in beslag te nemen. Meest dodelijk is carfentanil, een middel dat gebruikt wordt om olifanten onder zeil te brengen, dat 5.000 keer zwaarder is dan heroïne. Een paar korreltjes van het middel kan al dodelijk zijn. Ook is het gebruik van opiaten in combinatie met cocaïne stijgende, en dat kan een levensgevaarlijke combinatie zijn.

Poeder

In de Verenigde Staten wordt historisch aan de oostkust heroïne in poedervorm gebruikt en in het westen Mexicaanse zwarte (“teer”) heroïne (foto rechts). Volgens onderzoekers stijgt het aantal doden in het westen van de VS nu ook omdat er meer poeder-heroïne beschikbaar is en dealers dat ook in het westen steeds meer aanbieden in combinatie met fentanyl-achtige middelen.