‘Aantal invallen bij onschuldige burgers valt mee’

Volgens de Nationale Ombudsman is het aantal invallen bij onschuldige burgers vanwege verdenking van hennepteelt ‘niet-onaanzienlijk’. In twee jaar tijd gaat het om 508 gevallen, op een totaal van 5821. De Ombudsman geeft aan dat het percentage van 8,7% ‘niet schokkend hoog is’ en zal daarom geen nader onderzoek meer doen. 

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen schrijft dat in een brief aan korpschef Akerboom.

Handmatig

Van Zutphen constateert onder andere dat het bijhouden van het binnentreden nog steeds handmatig gebeurt. Hij schrijft in zijn brief dat het spijtig is dat er geen volledig betrouwbare cijfers kunnen worden gepresenteerd. Maar ook stelt hij: ‘Ik heb echter de indruk dat deze registratie niet eenvoudig verbeterd kan worden.’

Schadevergoeding

Van Zutphen merkt ook op dat de nazorg van de politie-eenheden na een inval bij onschuldige burgers vanwege een vermoeden van een hennepkwekerij niet overal hetzelfde is. Sommige eenheden maken excuses, andere sturen alleen een formeel verslag van binnentreden. Bij een onterechte binnentreding voor de ontmanteling van een hennepplantage hebben burgers recht op een schadevergoeding. Akerboom schreef eerder aan de Ombudsman dat de politie-eenheden een eigen werkwijze hanteren als het gaat om het vergoeden van schade. Alle eenheden zouden gedupeerde burgers actief wijzen op de mogelijkheid een schadeclaim in te dienen bij een onterecht inval.

Hier de brief van de Ombudsman.