Aantal misdrijven gedaald in 2013

Uit misdaadcijfers die bekend zijn gemaakt door de politie blijkt dat het aantal misdrijven in 2013 is gedaald ten opzichte van jaar daarvoor. Misdaadcijfers stemmen nooit vrolijk’, zegt korpschef Gerard Bouman in een reactie op de resultaten. ‘Toch ben ik met deze cijfers uitermate tevreden.’

De zogenaamde “high impact crime” zoals straatroverij, overvallen, woninginbraken en geweld kregen van de politie meer aandacht omdat die voor burgers extra ingrijpend zouden zijn.

Overval

Het aantal overvallen daalde in 2013 naar 1633, een daling van achttien procent. Daarmee de grootste daler in het rijtje.  In 2011 waren er nog 2272 overvallen volgens de cijfers van politie. Het aantal straatroven verminderde landelijk van 7961 naar 7017.

‘Misdaadcijfers stemmen nooit vrolijk, want achter elk percentage gaat veel onrecht, ellende en verdriet schuil’, zegt korpschef Gerard Bouman in een reactie op de resultaten. ‘Toch ben ik met deze cijfers uitermate tevreden.’

Zedenzaken

Het aantal meldingen van zedenzaken, aanranding, verkrachting, schennis en ontucht met een minderjarige, daalde in 2013 met zes procent, van 8466 naar 7957. In ruwweg 85% van de gevallen, kennen het slachtoffer en dader elkaar. Al een aantal jaren is er sprake van een afnemend aantal zedenzaken. Deze tendens is ook internationaal te zien, aldus de politie.