Aantal moorden stabiel

Het aantal moorden in het eerste kwartaal van dit jaar is stabiel gebleven ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, schrijft Elsevier. In de eerste drie maanden van 2017 zijn tot nu toe 26 moorden gepleegd. Dat zijn er ongeveer evenveel als in het eerste kwartaal van 2016. Toen waren het er rond deze tijd 28.

Voor het hele jaar kwam het moordcijfer uit op 108. Dat was het laagste cijfer sinds Elsevier in 1992 begon om het aantal moorden in één jaar te registreren. Het aantal is meer dan gehalveerd: van 260 in 1992 naar 108 in het afgelopen jaar.

Smartphone

Er zijn dit jaar al vier liquidaties gepleegd. Daarnaast waren er drie ripdeals in het drugscircuit. Belangrijkste verklaring voor het dalende moordcijfer in de afgelopen 25 jaar is volgens misdaadjournalist Gerlof Leistra, die de statistieken bijhoudt, de verandering in levensstijl. Door de opkomst van internet en de smartphone zouden mensen vaker binnen blijven en minder risico lopen slachtoffer te worden van een levensdelict. Daarnaast speelt onder meer de toenemende vergrijzing een rol: bejaarden plegen minder geweldsdelicten dan jongeren.