Aantal overvallen is dalende

In de eerste vier maanden van 2012 is het aantal overvallen met 24% afgenomen ten opzichte van dezelfde maanden in 2009. In totaal zijn er in de eerste vier maanden van dit jaar 825 overvallen gepleegd. Het gaat hierbij om overvallen op bedrijven (winkels) en woningovervallen. Begin 2009 is de landelijke Taskforce overvallen begon onder leiding van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.

In 2011 werden er in totaal nog 2.272 overvallen gepleegd, tegen 2.572 overvallen in 2010 en 2.898 overvallen in 2009. Dat is dus een dalende trend.

Doelstelling van minister Ivo Opstelten van Justitie is om het aantal overvallen terug te brengen tot onder de1.900 in het jaar 2014.

De sterkste daling in de eerste vier maanden van 2012 was bij tabakzaken, juweliers en bij benzinestations. Tegelijk was er sprake van een toename van het aantal overvallen bij supermarkten en bij de horeca. Minister Opstelten wil dat samen met deze branches wordt onderzocht welke aanvullende maatregelen tegen overvallen te nemen zijn.

Politie, justitie, bedrijfsleven, gemeenten en brancheorganisaties werken samen in de landelijke Taskforce Overvallen om overvallen tegen te gaan.

Het aantal overvallen moet worden teruggedrongen door de inzet van speciale overvalteams en helikopters en via een dadergerichte aanpak. Ook worden ondernemers ondersteund met het nemen van concrete maatregelen om de kans op overvallen te verkleinen. Zij verkrijgen hiervoor voortdurend voorlichting. Verder wordt de hulp van burgers ingeroepen door bijvoorbeeld publiekscampagnes om elektronisch betalen te stimuleren.

Alle berichten over overvallen.