Aantal overvallen juweliers gehalveerd

Het aantal roofovervallen op juweliers is in het eerste half jaar van dit jaar flink gedaald. Er werden in die periode 28 juweliers overvallen, tegenover 58 keer in de eerste zes maanden van 2011. De daling is opvallend, omdat in voorgaande jaren er steeds meer juweliers werden overvallen.

De politie krijgt vaker en sneller tips over roofovervallen. Daardoor worden meer criminelen opgepakt, waardoor er meer overvallen worden voorkomen, zegt woordvoerder Ron Looije tegen de NOS.

Ook schrikken criminelen terug omdat er vaker foto’s en video’s van daders worden gepubliceerd door het Openbaar Ministerie. ‘We merken dat het risico om tijdens de overval gefilmd te worden en daarna aan de schandpaal genageld te worden meespeelt in de overweging om een overval te plegen’, aldus Looije. In april kreeg een overval waarbij een 47-jarige juwelier in Den Haag omkwam, veel media-aandacht nadat  de politie Haaglanden de beelden van de overval vrijgaf. De daders werden een week later opgepakt.

De branchevereniging van juweliers zegt dat de daling wordt veroorzaakt door een veel grotere politie-inzet. Zo zouden er tegenwoordig ook helicopters worden ingezet bij juweliersovervallen.

Lees ook:

Aantal overvallen is dalende

‘Geen mildere straf na media-aandacht’