Aantal vuurwapenincidenten in Amsterdam ruim verdubbeld

Het aantal incidenten met vuurwapens in Amsterdam is de laatste drie jaar meer dan verdubbeld. Van de 37 geregistreerde incidenten met vuurwapens in de hoofdstad in 2017, zijn er in 2019 al 75 gevallen gemeld. Dit blijkt uit cijfers die de Amsterdamse recherche voor NRC heeft verzameld.

Meer moorden, minder liquidaties

Vooral het aantal moorden is gestegen. In 2017 ging het om vijf moorden, dit jaar zijn er tot op heden al vijftien moorden gepleegd. Wel waren er minder liquidaties. Werden er in de piekjaren 2015 en 2016 nog elf mensen jaarlijks geliquideerd, nu gaat het om zeven liquidaties. Ook het aantal beschietingen van horecazaken, woningen en bedrijfsgebouwen steeg fors. Er was sprake van een verdubbeling. Het aantal handgranaatincidenten steeg van zes in 2017 naar vijftien in 2019.

Zorgwekkend

Olivier Dutilh (hoofd van de Dienst Regionale Recherche in Amsterdam) vindt het zorgwekkende cijfers. ‘Ik ben blij dat het aantal liquidaties terugloopt, maar helaas zien we die trend niet op andere terreinen,’ zegt Dutilh. ‘De groei van het aantal vuurwapenincidenten hangt samen met conflicten in het drugsmilieu. Naarmate het gebruik toeneemt en normaliseert, wordt er meer geld verdiend in de onderwereld. En dat leidt tot conflicten die worden beslecht met vuurwapens. Dat verband is onmiskenbaar een heel groot probleem.’

Naar aanleiding van een reeks vuurwapenincidenten in de zomermaanden debatteert de Amsterdamse gemeenteraad donderdag met het stadsbestuur.